Cada 25 de novembre, com a entitat que treballa per la inclusió social de les dones a través del seu apoderament personal, organitzem activitats que les ajuden a identificar i prevenir situacions de violència. Aquest any fem un pas més enllà, amb un taller d’ “autodefensa feminista”.
Núria Mesa*, educadora social dels Habitatges d’Inclusió i membre de la Comissió de Gènere de la Fundació, ens ho explica.
En què consisteix l’ “autodefensa feminista”?
Es tracta de prendre consciència sobre què implica ser dona al sistema patriarcal ia quines situacions de violències i opressió ens enfrontem per ser-ho. Alhora, pretén desenvolupar la capacitat de reaccionar davant d’això, entenent que és legítim que les dones posem límits davant del que ens fa sentir agredides; que nosaltres mateixes podem defensar-nos. No només ens poden protegir l’Estat o els homes. Cadascuna de nosaltres pot posar límits davant la violència i ajudar altres dones a fer-ho.
Ens pots donar alguns exemples?
Quan es parla d’autodefensa se sol pensar a reaccionar davant de les agressions físiques, exercides per un desconegut al carrer. Això és només una part i la menys freqüent. L’habitual és que estigui present a l’entorn proper: a la família, la parella, la feina… a través d’actituds com intentar controlar la dona -on va i amb qui, com es vesteix-, subestimar-ne les capacitats, envair-ne l’espai personal…
En concret, què es farà al taller del proper dia 25?
És un taller teòric-pràctic, de 1,5 hores, impartit per una professional en arts marcials i defensa personal, Leonor**. La primera part tractarà justament sobre la identificació de les violències, i la segona serà una pràctica sobre com posar límits, tant de manera verbal com física. Obtenir recursos i desenvolupar estratègies per posar límits t’ajuda a sentir-te més segura de tu mateixa. Experimentar, en aquest entorn no mixt, segur i controlat, que efectivament pots defensar-te i que tens el dret de fer-ho, et dona confiança per defensar-te en situacions reals.
Més enllà d’aquesta data, és un tema que tracteu al projecte d’Habitatges d’Inclusió?
Sí, està molt present, perquè moltes dones han passat anteriorment per situacions de violència, i perquè és una problemàtica social que realment ens pot passar a qualsevol, pel fet de ser dona.
Per això en el seguiment individual amb elles treballem des de la prevenció, en aspectes com ara els patrons de relació, els estereotips o la importància dels límits. Intentem acompanyar-les a enfortir la seva capacitat per identificar les violències i actuar-hi. Considero que, malgrat no ser un recurs especialitzat en l’abordatge de les violències, l’estabilitat i la seguretat que els aporta el projecte d’Habitatges d’Inclusió pel seu acompanyament a llarg termini, afavoreix els processos de recuperació i tractant-se de dones amb fills a càrrec , assegura als seus nens i nenes un entorn lliure de violències.
*Núria és Educadora Social per la UAB i Postgrau d’Especialització en Violències Masclistes, Eines i Estratègies Socio-jurídiques.
**Agraïm la col·laboració de l´Escola d´Arts Marcials Xavi Nadal per fer aquest taller.